ZASMAKUJ TRADYCJI. Powstają filmy kulinarne o szydłowieckich smakach

Zakończyły się prace na planie zdjęciowym do filmów promujących dziedzictwo kulinarne naszego regionu.
W malowniczej scenerii Muzeum Wsi Radomskiej pod okiem kamery z garnków buchała para, noże siekały, chochle mieszały, a z patelni unosił przyjemny, łaskotający podniebiene zapach... W takiej atmosferze powstawały nasze filmy – szydłowieckie smaki.
Jesteście głodni? W filmach ujawnimy tajniki babcinej kuchni: jak nie przesolić, dlaczego istotne jest napowietrzanie mąki, skąd swój imienny rodowód zawdzięcza „porka drepciocha”?
Sekrety rodzimej kuchni zdradzą na wizji: Zdziechowianki ze Zdziechowa, Kumosie z Sadku, Pawłowianki z Pawłowa, Załawianki z Załawy, SuperBabki ze Skłobów, Niezapominajki ze Zbijowa, Górnianki z Bieszkowa Górnego, Rogowianki z Rogowa, Gąsawianki z Gąsaw Rządowych i Zaborowianki z Zaborowia.
Tutoriale na wyśmienitą zalewajkę oraz receprury na to, jak upiec babę naleśnikową, usmażyć racuchy, przygotować trepy, barabony, pazibrodę czy porkę, a z mleka przyrządzić sery, tudzież zapiekać wypełnione farszem ziemniaczane guldy, ujawnimy już za miesiąc.
Opublikowano: 05 czerwca 2019 18:27
Kategoria: Aktualności
Zdjęcia:
Wyświetleń: 1775