Zespół Szkół im. KOP na kulinarnym podium

Soliród, trybula, zielony jęczmień, kolendra i mięta - takim doborem ziół zachwycili komisję konkursową Kamil Czerwiak i Bartosz Malmon, uczniowie klasy II Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych w Zespole Szkół im. KOP, kzajmując I miejsce w Wojewódzkim Konkursie Kulinarnym Pasja smaków - zioła przyprawowe.
Organizatorem konkursu był Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu oraz Prezydent Miasta Radomia. Celem konkursu było m.in. doskonalenie umiejętności kulinarnych, rozbudzanie inicjatywy, pomysłowości i kreatywności uczniów szkół gastronomicznych, wzbudzenie zainteresowań uczniów wykorzystaniem produktów regionalnych, podnoszenie poziomu kształcenia zawodowego oraz współpraca między szkołami i firmami branży gastronomicznej i spożywczej.
W zmaganiach konkursowych wzięło udział osiem zespołów ze szkół z Warszawy, Radomia (dwa zespoły), Kozienic, Pionek, Zwolenia, Skarżyska-Kamiennej i Szydłowca.
Zadaniem młodzieży było przygotowanie czterech porcji dania zasadniczego z polędwicy wieprzowej z dodatkiem skrobiowym i witaminowym. Kluczowym elementem było zastosowanie ziół przyprawowych, które eliminują sól i cukier z potrawy.
Komisja konkursowa - szefowie kuchni radomskich restauracji, właściciele i pracownicy zakładów gastronomicznych z regionu, nauczyciele zawodu - oceniała smakowitość, stopień trudności, pomysłowość, kreatywność przy doborze ziół przyprawowych oraz wygląd i aranżację potrawy.
Uczniowie szydlowieckiej szkoły przygotowali polędwiczkę wieprzową otoczoną wiosenną trawą z solirodem w asyście ziemi jadalnej, zielonego mchu oraz chipsów z kaszy jaglanej podane z kwaśno-słodkim rabarbarem, sosem z owoców jagodowych na bazie cydru, sosem serowym oraz garścią krwistego szczawiu i rzodkiewką arbuzową.
II miejsce zajęli uczniowie z Zespołu Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu,
III miejsce uczniowie z Zespołu Szkół Gastronomiczno - Hotelarskich w Warszawie, ul. Majdańska.
Usłysz i zobacz jak przebiegał konkurs:
Gotowali z pasją, czyli smaczny konkurs kulinarny w Gastronomiku!
Polędwiczka w ziołach - palce lizać!
Polędwiczka na 8 sposobów. Konkurs kulinarny dla uczniów.
Dołącz do gastronomicznego teamu- zostań uczniem
technikum żywienia i usług gastronomicznych w Zespole Szkół im. KOP!
a.KS
Opublikowano: 22 marca 2016 21:02
Kategoria: Aktualności
Zdjęcia:
Wyświetleń: 1958