Zespół Szkół im. KOP na kulinarnym podium


Soliród, trybula, zielony jęczmień, kolendra i mięta -  takim doborem ziół zachwycili komisję konkursową Kamil Czerwiak i Bartosz Malmon, uczniowie klasy II Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych w Zespole Szkół im. KOP, kzajmując I miejsce w Wojewódzkim Konkursie Kulinarnym Pasja smaków - zioła przyprawowe.

 

Organizatorem konkursu był Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu oraz Prezydent Miasta Radomia. Celem konkursu było m.in. doskonalenie umiejętności kulinarnych, rozbudzanie inicjatywy, pomysłowości i kreatywności uczniów szkół gastronomicznych, wzbudzenie zainteresowań uczniów wykorzystaniem produktów regionalnych, podnoszenie poziomu kształcenia zawodowego oraz współpraca między szkołami i firmami branży gastronomicznej i spożywczej.

W zmaganiach konkursowych wzięło udział osiem zespołów ze szkół z Warszawy, Radomia (dwa zespoły), Kozienic, Pionek, Zwolenia, Skarżyska-Kamiennej i Szydłowca.

Zadaniem młodzieży było przygotowanie czterech porcji dania zasadniczego z polędwicy wieprzowej z dodatkiem skrobiowym i witaminowym. Kluczowym elementem było zastosowanie ziół przyprawowych, które eliminują sól i cukier z potrawy.

Komisja konkursowa - szefowie kuchni radomskich restauracji, właściciele i pracownicy zakładów gastronomicznych z regionu, nauczyciele zawodu - oceniała smakowitość, stopień trudności, pomysłowość, kreatywność przy doborze ziół przyprawowych oraz wygląd i aranżację potrawy.

Uczniowie szydlowieckiej szkoły przygotowali polędwiczkę wieprzową otoczoną wiosenną trawą z solirodem w asyście ziemi jadalnej, zielonego mchu oraz chipsów z kaszy jaglanej podane z kwaśno-słodkim rabarbarem, sosem z owoców jagodowych na bazie cydru, sosem serowym oraz garścią krwistego szczawiu i rzodkiewką arbuzową.

 

II miejsce zajęli uczniowie z Zespołu Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu,

III miejsce uczniowie z Zespołu Szkół Gastronomiczno - Hotelarskich w Warszawie, ul. Majdańska.

 

Usłysz i zobacz jak przebiegał konkurs:


Gotowali z pasją, czyli smaczny konkurs kulinarny w Gastronomiku!

Polędwiczka w ziołach - palce lizać!

Polędwiczka na 8 sposobów. Konkurs kulinarny dla uczniów.

 

 

Dołącz do gastronomicznego teamu- zostań uczniem

technikum żywienia i usług gastronomicznych w Zespole Szkół im. KOP!

 

a.KS

Opublikowano: 22 marca 2016 21:02

Kategoria: Aktualności

Zdjęcia:

Wyświetleń: 1958

Starostwo Powiatowe w Szydłowcu.

Realizacja: IDcom.pl

logo Ministerstwa Administracji i Cyfryzacji

Informacja o dofinansowaniu Ministerstwa Administracji i Cyfryzacji

Projekt "Budowa strony internetowej Powiatu Szydłowieckiego dostosowanej do potrzeb osób niepełnosprawnych" współfinansowany przez Ministerstwo Administracji i Cyfryzacji w ramach konkursu: Dofinansowanie budowy lub dostosowania stron internetowych podmiotów realizujących zadania publiczne do potrzeb osób niepełnosprawnych.