OGLĄDAJ I GOTUJ! Guldy - nadziewane i zapiekane ziemniaki

 

zasmakuj_tradycji.jpg

 

Późne lato potwierdza uznanie dla przysmaków, których główną podstawę stanowią ziemniaki. W piątym odcinku serii „Zasmakuj Tradycji” prezentujemy znany z okolic Skłobów przepis  na „partyzanckie guldy” czyli nadziewane i zapiekane ziemniaki.

Z potrawą związana jest legenda, według której „przysmak” przynosił do wsi partyzant, w zamian za okazaną przez mieszkańców pomoc. Koledzy, prawdopodobnie, wołali na niego „Guld”. Z biegiem czasu potrawa upowszechniła się, a mieszkańcy nazywali ją „pieczonymi ziemniakami Guldy”. Dziś, w słowniku kulinarnym zostało tylko słowo „guldy”.

 Przepis przekazuje Koło Gospodyń Wiejskich i Koło Super Babek ze Skłobów

 

Oglądaj i gotuj!
Zasmakuj tradycji!

 

youtubenowefunkcje20171180x807.jpg Filmy dostępne są na kanele YouTube „Zasmakuj Tradycji”.





Opublikowano: 14 sierpnia 2019 11:31

Kategoria: Aktualności

Wyświetleń: 1762

Starostwo Powiatowe w Szydłowcu.

Realizacja: IDcom.pl

logo Ministerstwa Administracji i Cyfryzacji

Informacja o dofinansowaniu Ministerstwa Administracji i Cyfryzacji

Projekt "Budowa strony internetowej Powiatu Szydłowieckiego dostosowanej do potrzeb osób niepełnosprawnych" współfinansowany przez Ministerstwo Administracji i Cyfryzacji w ramach konkursu: Dofinansowanie budowy lub dostosowania stron internetowych podmiotów realizujących zadania publiczne do potrzeb osób niepełnosprawnych.