KONFERENCJA: "Dziedzictwo kulinarne regionu w edukacji. Powiat Szydłowiecki - Smaki."

10 października o godz. 14:00 w Szydłowieckim Centrum Kultury–Zamek rozpocznie się konferencja adresowana do nauczycieli wszystkich typów szkół. Jej organizacji podjął się radomski wydział Mazowieckiego Samorządowego Centrum Doskonalenia Nauczycieli, we współpracy z Zespołem Doradców Metodycznych w Szydłowcu, Powiatem Szydłowieckim oraz Zespołem Szkół im. Korpusu Ochrony Pogranicza.
Celem tego przedsięwzięcia jest ukazanie bogatych tradycji kulinarnych regionu jako elementu dziedzictwa kulturowego. Organizatorzy chcą wykorzystać ideę nauczania o kulturze regionu, w którą wpisana jest magia kuchni, do utrwalania poczucia tożsamości ze swoją małą ojczyzną, przy jednoczesnym kształtowaniu postawy otwartości na inne kultury. Pomoże to wzbogacić warsztat pracy nauczycieli, wspierając ich dążenia w kierunku tworzenia własnych programów nauczania w ramach innowacji pedagogicznych.
W czasie konferencji swoją premierę będzie miała publikacja pt. „POWIAT SZYDŁOWIECKI. SMAKI”. To bogato ilustrowany przewodnik po najciekawszych przykładach lokalnych potraw, który z pewnością będzie stanowił źródło inspiracji dla wielu gospodyń domowych oraz wszystkich, którzy lubią gotować. przy takiej okazji nie może zabraknać degustacji potraw regionalnych przygotowanych przez zespoły ludowe z powiatu szydłowieckiego.
Patronem medialnym wydarzenia jest Kwartalnik Społeczno-Kulturalny „Ziemia Odrowążów”.
Prosimy o wypełnienie formularza zgłoszenia na szkolenie pod adresem www.radom.mscdn.pl
Szczegółowy plan konferencji przedstawia poniższy plakat:
Opublikowano: 03 października 2018 04:24
Kategoria: Aktualności
Załączniki:
Dziedzictwo kulinarne regionu w edukacji. Powiat szydłowiecki - smaki [456.01 KB]
Wyświetleń: 1266