14 ZASAD BEZPIECZNYCH ZAKUPÓW według Ministerstwa Zdrowia i Narodowego Funduszu Zdrowia

fot. Powiat Szydłowiecki /al


W serwisie pacjent.gov.pl prowadzonym przez Ministerstwo Zdrowia i NFZ, zostały opublikowane zalecenia dotyczące bezpiecznych zakupów w czasie epidemii koronawirusa. Kodeks postępowania składa się z 14 punktów.

Jak kupować, by nie stwarzać zagrożenia dla innych i samego siebie?

Już zbliżając się do sklepu, możemy dostrzec długą kolejkę. To dlatego, że osoby w niej stojące zachowują między sobą spory odstęp. Minimum 2 metry. W mniejszych sklepach lub aptekach wchodzi 1-2 klientów na raz. Po to, by w sklepie można było zachować odpowiednią odległość między kupującymi.

Od 1 kwietnia obowiązuje zasada, że do każdego sklepu (zarówno małego, jak i wielkopowierzchniowego), a także do każdego lokalu usługowego może wejść maksymalnie trzy razy tyle osób, ile jest kas. Jeśli w sklepie jest 5 kas, to może w nim przebywać jednocześnie 15 klientów. Podobnie, na targu może przebywać trzy razy tyle klientów, ile jest stoisk. Jeśli na bazarze jest 20 stoisk, to może tu przebywać 60 klientów.

Przed wejściem często dostępne są płyny do dezynfekcji, a w sklepie – jednorazowe rękawiczki.

Od 1 kwietnia wszyscy klienci będą robić zakupy w jednorazowych rękawiczkach.
W godzinach od 10:00 do 12:00 sklepy i punkty usługowe mogą przyjmować i obsługiwać jedynie osoby powyżej 65 roku życia. W pozostałych godzinach są dostępne dla wszystkich, w tym także dla osób powyżej 65. roku życia.


Co powinniśmy wiedzieć i jakich zasad przestrzegać?

Ministerstwo Zdrowia i NFZ przedstawiają 14 zasad, które służą bezpieczeństwu zakupów:

  1. Przed wyjściem zrób listę potrzebnych rzeczy, by w sklepie spędzić jak najmniej czasu i niepotrzebnie nie przechadzać się między półkami. 
  2. Do sklepu idź pieszo lub jedź własnym samochodem. Zrezygnuj z zakupów, po które musisz pojechać komunikacją publiczną.  
  3. Staraj się unikać dotykania czegokolwiek bez potrzeby. W miejscach publicznych nie dotykaj okolic oczu, ust i nosa, a po powrocie do domu od razu umyj ręce.  
  4. Warto mieć ze sobą swój koszyk czy swoją torbę na zakupy zamiast korzystać ze sklepowego koszyka czy wózka. Są czystsze.
  5. Podczas zakupów i kolejki do kasy zachowaj dystans do innych osób.  
  6. Płać bezdotykowo.  
  7. Pamiętaj, że ekrany kas samoobsługowych, klawiatury do wpisywania kodu PIN są najbardziej brudne. Jeśli nie możesz wstukiwać liczb kostką palca (mniejsza szansa, że w ten sposób dotkniesz twarzy brudną częścią ręki), to warto mieć ze sobą płyn antybakteryjny i po wyjściu ze sklepu go użyć.  
  8. Przestrzegaj też zasady odstępu wobec pracowników sklepu, w tym także od kasjerek w trakcie pakowania zakupów.  
  9. Pamiętaj, że ludzie najczęściej dotykają w sklepach np. uchwytów szaf chłodniczych. Jeśli ich dotykasz, użyj płynu antybakteryjnego.  
  10. Rękawiczki jednorazowe nie są rozwiązaniem, bo, jeśli nie potrafisz ich odpowiednio zdjąć, możesz się zakazić tym, co na nich zbierzesz.  
  11. Zdejmując rękawiczki, należy złapać jedną za brzeg i wywrócić ją wewnętrzną stroną na wierzch. Zdjętą rękawiczkę chwyć ręką w rękawiczce i identycznie zdejmij drugą. W ten sposób pierwsza rękawiczka znajdzie się wewnątrz drugiej. Zdjęte rękawiczki wyrzuć do zamkniętego kosza i dokładnie umyj ręce wodą z mydłem lub detergentem zawierającym minimum 60-procentowy alkohol. Po powrocie do domu umyj warzywa i owoce, zdejmij folię i opakowania z jedzenia i je wyrzuć. Umyj też ręce.  
  12. Jeśli zastanawiasz się, czy dobrze umyjesz kurczaka na obiad, pamiętaj, że gotowanie i pieczenie (60 st. C przez 30 min) zabija wirusy na mięsie czy innych produktach surowych.  
  13. Staraj się jednak tak zaplanować zakupy, by wychodzić do sklepu jak najrzadziej. #zostańwdomu to najskuteczniejszy sposób na powstrzymanie rozszerzania się koronawirusa.  
  14. Pamiętaj, że możesz też robić zakupy z dostawą, a restauracje będą Ci wdzięczne, jeśli kupisz swoje ulubione dania na wynos.  


Czy żywność jest bezpieczna?

Ministerstwo Zdrowia, powołując się na stanowisko Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA), informuje, że żywność "nie jest i nie może być źródłem zakażenia koronawirusem".

Ze względu na obawy klientów kupujących pieczywo luzem, Główny Inspektor Sanitarny podał w swoim komunikacie, że nie ma żadnych doniesień naukowych wskazujących na zakażenie koronawirusem drogą pokarmową. Jednocześnie, GIS przypomina o konieczności zachowania podstawowych zasad bezpieczeństwa i higieny polegających na używaniu w punkach sprzedaży pieczywa rękawiczek lub torebek jednorazowych.

W przypadku jakichkolwiek wątpliwości bądź obaw, wystarczy umieścić zakupione pieczywo na około 2 minuty w piekarniku nagrzanym wcześniej do temperatury 180-200°C. Dostępne źródła naukowe wskazują, że wirusy ulegają inaktywacji w temperaturze ok. 60-70°C.

 

Źródło:
pacjent.gov.pl https://pacjent.gov.pl/zakupy-pod-kontrola
gis.gov.pl https://gis.gov.pl/aktualnosci/informacja-glownego-inspektora-sanitarnego-w-sprawie-wyrobow-piekarniczych/

fot. Powiat Szydłowiecki / al

Opublikowano: 01 kwietnia 2020 13:46

Kategoria: Aktualności

Wyświetleń: 342

Starostwo Powiatowe w Szydłowcu.

Realizacja: IDcom.pl

logo Ministerstwa Administracji i Cyfryzacji

Informacja o dofinansowaniu Ministerstwa Administracji i Cyfryzacji

Projekt "Budowa strony internetowej Powiatu Szydłowieckiego dostosowanej do potrzeb osób niepełnosprawnych" współfinansowany przez Ministerstwo Administracji i Cyfryzacji w ramach konkursu: Dofinansowanie budowy lub dostosowania stron internetowych podmiotów realizujących zadania publiczne do potrzeb osób niepełnosprawnych.