ZASMAKUJ TRADYCJI. Powstają filmy kulinarne o szydłowieckich smakach

 

Zakończyły się prace na planie zdjęciowym do filmów promujących dziedzictwo kulinarne naszego regionu.

W malowniczej scenerii Muzeum Wsi Radomskiej pod okiem kamery z garnków buchała para, noże siekały, chochle mieszały, a z patelni unosił przyjemny, łaskotający podniebiene zapach... W takiej atmosferze powstawały nasze filmy – szydłowieckie smaki.

Jesteście głodni? W filmach ujawnimy tajniki babcinej kuchni: jak nie przesolić, dlaczego istotne jest napowietrzanie mąki, skąd swój imienny rodowód zawdzięcza „porka drepciocha”?

Sekrety rodzimej kuchni zdradzą na wizji: Zdziechowianki ze Zdziechowa, Kumosie z Sadku, Pawłowianki z Pawłowa, Załawianki z Załawy, SuperBabki ze Skłobów, Niezapominajki ze Zbijowa, Górnianki z Bieszkowa Górnego, Rogowianki z Rogowa, Gąsawianki z Gąsaw Rządowych i Zaborowianki z Zaborowia.

Tutoriale na wyśmienitą zalewajkę oraz receprury na to, jak upiec babę naleśnikową, usmażyć racuchy, przygotować trepy, barabony, pazibrodę czy porkę, a z mleka przyrządzić sery, tudzież  zapiekać wypełnione farszem ziemniaczane guldy, ujawnimy już za miesiąc.

 

Opublikowano: 05 czerwca 2019 18:27

Kategoria: Aktualności

Zdjęcia:

Wyświetleń: 251

Starostwo Powiatowe w Szydłowcu.

Realizacja: IDcom-jst.pl

logo Ministerstwa Administracji i Cyfryzacji

Informacja o dofinansowaniu Ministerstwa Administracji i Cyfryzacji

Projekt "Budowa strony internetowej Powiatu Szydłowieckiego dostosowanej do potrzeb osób niepełnosprawnych" współfinansowany przez Ministerstwo Administracji i Cyfryzacji w ramach konkursu: Dofinansowanie budowy lub dostosowania stron internetowych podmiotów realizujących zadania publiczne do potrzeb osób niepełnosprawnych.