Świętokrzyski Talerz Młodego Kucharza

 

 

Kamil Czerwiak - uczeń klasy III Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych w Zespole Szkół im. KOP w Szydłowcu został finalistą konkursu kulinarnego Świętokrzyski Talerz Młodego Kucharza.

Celem konkursu było zachęcenie młodych kucharzy do pogłębiania wiedzy na temat nowoczesnych produktów i technik kulinarnych, doskonalenia umiejętności, poprzez otwartość i aktywne branie udziału w życiu środowiska kulinarnego. Tematem tegorocznej edycji były interpretacje kuchni greckiej, z wykorzystaniem typowych, śródziemnomorskich produktów. Każdy z kreatywnych uczestników miał do wykorzystania produkty: polędwiczkę wieprzową, ciasto filo, figę, groszek cukrowy oraz dowolne dodatki. Prace uczniów oceniało jury, któremu przewodniczył Teo Vafidis, słynny szef kuchni, a zarazem ekspert kulinarny oraz Monika Gwiazda, Zbigniew Szeląg, Zbyszek Kopycki, Piotr Papież, Robert Głyda. Na przygotowanie sześciu porcji dania głównego uczestnicy mieli 120 minut.

Uczeń szydłowieckiej szkoły przygotował polędwiczkę wieprzową z oscypkiem i grzybami z lekkim sosem figowo-owocowym podaną z delikatną pianką z groszku cukrowego, chipsami z czerwonej kapusty, rulonem z ciasta filo i kaszanki oraz kolorowymi darami natury, oprószoną piaskiem pustyni.

Zmagania konkursowe odbyły się w Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego im. Danuty Siedzikówny "Inki" w Kielcach.

 

info i foto: ZS KOP

 

al.

Opublikowano: 27 marca 2017 22:24

Kategoria: Aktualności

Zdjęcia:

Wyświetleń: 1020

Starostwo Powiatowe w Szydłowcu.

Realizacja: IDcom-web.pl

logo Ministerstwa Administracji i Cyfryzacji

Informacja o dofinansowaniu Ministerstwa Administracji i Cyfryzacji

Projekt "Budowa strony internetowej Powiatu Szydłowieckiego dostosowanej do potrzeb osób niepełnosprawnych" współfinansowany przez Ministerstwo Administracji i Cyfryzacji w ramach konkursu: Dofinansowanie budowy lub dostosowania stron internetowych podmiotów realizujących zadania publiczne do potrzeb osób niepełnosprawnych.